Analiza spaţială a datelor

Tehnologiile geoinformaționale - oportunitate de dezvoltare a proiectelor de cercetare în sănătate

Published: 05.06.2020

 

Oportunităţile de cercetare în geomedicină şi stabilirea unui parteneriat de durată în vederea explorării acestui segment inovativ au constituit subiectele unui dialog on-line, cu participarea academicianului Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare al Universității de Stat de Medicină și Farmacie  „Nicolae Testemiţanu” şi a conferențiarului cercetător Corneliu Guţu, prorector pentru cercetare şi parteneriate din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), desfăşurat  în data de 5 iunie 2020.

În acest sens, reprezentanţii ambelor instituţii au analizat posibilitățile pe care le oferă sistemele geografice informaționale (GIS) în domeniul medical. În calitate de exemplu a fost menționată platforma globală ArcGIS COVID-19 - produsul comun al Institutului John Hopkins (SUA) și al companiei Esri (SUA), utilizată în prezent în zeci de țări din lume pentru a monitoriza epidemia de coronavirus, care a fost lansată și în Republica Moldova, în luna martie curent (https://gismoldova.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/d274da857ed345efa66e1fbc959b021b). 

Această platformă este utilizată pentru studierea virusului COVID-19 sub aspectul componentei geografice și permite înregistrarea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 confirmate și suspecte, numărul deceselor, numărul persoanelor recuperate, dezagregarea cazurilor după vârstă, sex, proveniența geografică, fixarea timpului înregistrării cazului (ziua/luna), inclusiv a cazurilor confirmate în rândul femeilor însărcinate, ceea ce permite reflectarea detaliată a informațiilor și o monitorizare mai bună a situației epidemiologice.

Academicianul Stanislav Groppa a specificat că analiza și monitorizarea informației în aspect spațial permite o mai bună înțelegere a procesului în ansamblu și luarea deciziilor în baza unor argumente reale, ceea ce reprezintă o condiție sine qua non pentru o cercetare de calitate. „Din acest considerent, colaborarea cu ASEM în domeniul geomedicinei este o necesitate stringentă, dar și o opțiune reală pentru gestionarea corectă nu doar a crizei de COVID-19, ci și a altor situații de urgență medicală”, a conchis prorectorul.

La rândul său, Corneliu Guțu a menționat că informatizarea procesului de management al crizei provocată de COVID-19 reprezintă una dintre cerințele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, ceea ce ar constitui un avantaj pentru facilitarea substanțială a cercetărilor în sănătate. 

Reprezentanții ASEM au remarcat direcțiile strategice actuale în gestionarea datelor medicale și anume: e-Transformare - unul dintre pilonii reformei serviciilor publice din Moldova; dezvoltarea tehnologiilor informaționale cu impact major asupra comportamentului populației și dezvoltării serviciilor de sănătate; necesitatea monitorizării informației legate de sănătatea publică și deservirea populației în aspect spațial și crearea unui sistem informaţional medical integrat unic. În acest sens, cercetătorii din cadrul ASEM au prezentat exemple de analize spațiale, unde sunt luate în calcul locația instituțiilor medico-sanitare, rețeaua de drumuri naționale, datele demografice la nivel de comună etc.

În final, reprezentanții ambelor instituții au convenit să colaboreze în identificarea oportunităților de finanțare a proiectelor de cercetare în geomedicină.

Amplasarea instituţiilor medicale
Accesibilitatea instituţiilor medicale
Stanislav Groppa
Gutu Corneliuc
Amplasarea instituţiilor medicale
Accesibilitatea instituţiilor medicale
Stanislav Groppa
Gutu Corneliuc
GIS, geomedicina, date medicale, ArcGIS, COVID-19

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii