O realizare importantă a colaborării cu colegii din Diaspora a fost lansarea programului de formare avansată în domeniul bioinformaticii și medicinei computaționale, cu predare în limba engleză. Această inițiativă a fost urmată de crearea Laboratorului de Bioinformatică și Medicină Computațională, ambele realizate în parteneriat cu Serghei Mangul, cercetător în domeniul bioinformaticii și medicinei computaționale, care activează la Departamentul de Farmacie Clinică, Școala de Farmacie, Universitatea din California de Sud, cu o vastă experiență în domeniu.
Serghei Mangul, care deține de asemenea titlul de Associate Professor la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, este dedicat avansării bioinformaticii și medicinei computaționale prin proiectarea, dezvoltarea și aplicarea de noi metodologii computaționale bazate pe date. Aceasta vizează accelerarea diseminării informațiilor genomice și biomedicale în cercetarea translațională și educațională. Lucrările sale, care includ 86 de articole științifice, 6 cărți, peste 200 de postere și peste 70 de prezentări, subliniază angajamentul său față de principiile reproductibilității, partajării datelor și ușurinței de utilizare a software-urilor, cu scopul final de a modela un viitor mai echitabil și cu un impact mai mare pentru domeniul bioinformaticii.
Cursul de formare avansată în Bioinformatică și Medicină Computațională
a atras 24 de participanți – studenți și colaboratori ai universității – cu experiență în domeniile biomedical și computațional, selectați printr-un proces riguros de către Institutul Național de Cercetări în Medicină și Sănătate (INCMS). Scopul cursului este de a asigura laboratorul de bioinformatică și medicină computațională cu specialiști calificați și competitivi în domeniul bioinformaticii și de a extinde posibilitățile de fortificare a domeniului cercetării și inovării prin crearea nucleelor de cercetare, capabile să intervină la diferite etape de dezvoltare.
Atât cursul cât și laboratorul de bioinformatică și medicină computațională se pliază cu obiectivele -cheie ale implementării Strategiei de Fortificare a domeniului Cercetare și Inovare în USMF „Nicolae Testemițanu” pentru anii 2020-2030, având drept obiectiv dezvoltarea continuă a calității procesului educațional și de cercetare, adaptarea acestora la rigorile actuale și experiența statelor comunității europene precum și asigurarea condițiilor pentru integrare în spațiul internațional al cercetării.