Parteneriat cu Universitatea din Catania privind educația prin cercetare
- 1178 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și Universitatea din Catania, Italia, vor coopera pentru promovarea principiului educație prin cercetare. Acest fapt a fost stabilit astăzi, 16 noiembrie, odată cu semnarea unui acord de colaborare între instituții. În acest sens, o delegație a Universității din Catania a vizitat universitatea noastră.
Potrivit acordului, părțile vor sprijini colaborarea în domenii de interes reciproc, inclusiv vor elabora proiecte comune de cercetare în domeniul didactic și științific, vor ține cursuri de formare profesională, vor organiza mobilități academice pentru studenți, cadre didactice și cercetători, dar și vor publica articole în reviste științifice importante.
Ricardo Polosa, directorul Departamentului Medicină Internă de la Universitatea din Catania, a subliniat că viziunea instituției pe care o reprezintă este similară cu cea a USMF „Nicolae Testemițanu”, iar acest document va iniția activități de cooperare în mai multe domenii. Printre obiectivele comune este internaționalizarea, știința și inovarea și transferul de cunoștințe. Universitatea din Catania dispune de un Centru de excelență ce se ocupă de diferite studii, inclusiv psihiatrice, clinico-medicale, molecular-biologice, biomedicină, epidemiologie, precum și ale cadrului legal, politici de stat pentru a le subordona unui scop comun - de a crea știință pentru oameni.
În raport cu universitatea noastră, profesorul italian a identificat mai multe direcții de colaborare: pe segmentul stomatologiei, endocrinologiei, pulmonologiei și sănătății mintale. De asemenea, se analizează ideea de a crea o platformă comună moldo-italiană de instruire a studenților din ambele țări, dar și de a uni cercetătorii științifici într-o rețea comună și de a publica rezultatele cercetărilor lor în reviste cu factor de impact.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a salutat deschiderea și disponibilitatea părții italiene pentru acest parteneriat. Pentru următorii zece ani, universitatea noastră și-a stabilit obiective clare de dezvoltare și avansare a domeniului educațional și de cercetare, iar internaționalizarea este una dintre prioritățile programului managerial. „Toate inițiativele de bună credință ce sunt în favoarea progresului medicinei și farmaciei, a societății și a întregii omeniri sunt binevenite, iar prin certificarea acestui acord vom valorifica potențialul științific al universităților noastre, investind în tineri și, respectiv, în viitorul lor. Este o bună oportunitate să dezvoltăm cercetările în științele biomedicale și sănătate, iar primele activități ar trebui organizate cât mai curând pentru a transpune acordul în acțiuni palpabile”, a conchis rectorul Ceban.
După întrunirea cu administrația Universității, delegația a efectuat vizite de documentare la Muzeul de anatomie a omului, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară și la Catedra de endocrinologie amplasată în incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii