Proiectul CD SKILLS - sprijin pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu intoleranță la gluten

Publicat: 17.05.2021

Partenerii proiectului CD SKILLS dezvoltă un nou model educațional integrat pentru toți cei implicați în dieta fără gluten.

Ziua de 16 mai, la nivel international, este recunoscută drept Ziua Bolii Celiace. În această zi, pacienții conștientizează boala celiacă, care este încă necunoscută și alertează publicul larg, precum și factorii de decizie cu privire la dificultățile cu care se confruntă.

În acest an, de Ziua Internațională a Bolii Celiace, Societatea de Boală Celiacă din Slovenia și-a unit forțele cu Centrul Medical Universitar Maribor și Municipalitatea Maribor care sunt implicate în proiectul internațional CD SKILLS (Programul Transnațional Interreg Danube). Proiectul abordează provocările pacienților cu boală celiacă, având ca scop creșterea cunoștințelor despre boală și dezvoltarea de noi servicii pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Boala celiacă este o boală autoimună sistemică, care durează pe tot parcursul vieții, rezultată din hipersensibilitatea la gluten. Pacienții cu boală celiacă trebuie să urmeze în permanență o dietă strictă și consecventă fără gluten. Orice consum intenționat de gluten poate avea consecințe grave și ireversibile asupra sănătății pacienților. Acest lucru poate crește morbiditatea și duce la sporirea mortalității, poate afecta performanța școlară la copii, poate crește absenteismul și are un impact negativ substanțial asupra sistemului de sănătate și asupra societății în general.

Deși este de obicei diagnosticată în copilărie, boala celiacă poate apărea la orice vârstă. Afectează de două ori mai multe femei decât bărbați. Peste 1% din populație este afectată, ceea ce reprezintă aproximativ 1,2 milioane de persoane în regiunea Dunării. Până la 80% dintre pacienții cu boală celiacă rămân nediagnosticați și mulți pacienți sunt diagnosticați cu întârziere, până la 10 ani în unele regiuni. Motivele pentru acestea sunt conștientizarea redusă și lipsa de cunoștințe despre boală, accesul limitat la instrumentele de diagnostic, alegerea relativ slabă a metodelor educaționale inovatoare și schimbul ineficient de informații.

Pacienții cu boală celiacă care urmează o dietă strictă se confruntă cu mai multe dificultăți, cum ar fi:

  • Întârzierea de diagnostic din cauza conștientizării reduse;
  • Prețurile produselor fără gluten sunt de 4 până la 6 ori mai mari comparativ cu produsele similare care conțin gluten;
  • Bucătăriile publice la locurile de muncă, creșe, școli, case de bătrâni, restaurante și chiar unele spitale nu au echipamente și cunoștințe pentru a pregăti mese fără gluten. Prin urmare, oricare persoană, de la copii și studenți până la adulți și vârstnici, este privată  de a lua masă în afara locuințelor sale sau de a lua o masă caldă, ceea ce poate duce și la izolare socială.

În cadrul proiectului CD SKILLS, municipalitatea Maribor, în cooperare cu Societatea de Boală Celiacă Slovenia, partener principal al Centrului Medical Universitar Maribor și parteneri din România, Croația și Serbia, va dezvolta un nou model educațional integrat, destinat personalului din grădinițe, școli, spitale și asistență medicală bucătărie la domiciliu.

Cu ocazia Zilei Bolii Celiace din acest an, pacienții cu boală celiacă fac apel la toți cei implicați în pregătirea alimentelor la locul de muncă:

„Fiți responsabili social și faceți parte din societatea incluzivă. Nu uitați de noi!”

 
Mai multe despre boala celiacă

Proiectul CD SKILLS (Programul Transnațional Interreg Danube)

Principalele obiective ale proiectului Îmbunătățirea managementului bolii celiace în regiunea Dunării prin creșterea gradului de conștientizare, îmbunătățirea cunoștințelor și dezvoltarea unor abilități mai bune (CD SKILLS) sunt cunoașterea sporită despre boală și dezvoltarea de noi servicii pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților în regiunea Dunării. Parteneriatul este compus din spitale, universități, asociații, comunități locale și producători de alimente din Belgrad, Budapesta, Debrecen, Graz, Merano, Praga, Chișinău și Zagreb. Proiectul a început la 1 iulie 2020 și este o continuare a proiectelor de succes CD-MEDICS, LQ-CELIAC și Focus in CD.

Prin implementarea proiectului CD SKILLS am dori să depășim dificultățile detectate pentru a asigura o mai mare eficiență și sustenabilitate a sistemelor publice de asistență medicală, care vor putea satisface nevoile sociale și de sănătate ale pacienților cu boală celiacă și ale societății în general.

O activitate inițială importantă a proiectului este evaluarea practicilor de gestionare a bolii celiace din regiune, urmată de implementarea unei noi strategii educaționale inovatoare prin combinarea metodelor tradiționale de învățare și a instrumentelor moderne de e-learning. Va fi dezvoltată și implementată o platformă pentru schimbul de cunoștințe și bune practici între profesioniștii din domeniul sănătății, vor fi testate șapte soluții pilot - de la metode de diagnostic noi și îmbunătățite care vor permite detectarea eficientă și precoce a bolii și a complicațiilor acesteia până la soluții pilot îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boală celiacă.

Un nou program educațional va fi dezvoltat, testat și implementat în practică. Programul va consta din prelegeri ale experților, ateliere despre cum să pregătiți o masă fără gluten, cursuri de e-learning, prezentări video și multe altele. Un număr de materiale educaționale vor fi disponibile: un ghid pentru pacienți, o broșură pentru profesioniștii din domeniul sănătății, o broșură pentru catering, un afiș pentru personalul din bucătărie cu instrucțiuni, carduri cu rețete de bază fără gluten și un script pentru elevi și studenți. Toate acestea vor fi disponibile pe o platformă special concepută.

Scopul principal al acestor activități este de a prezenta personalului din bucătărie reguli simple, dar stricte cu privire la pregătirea meselor fără gluten. Regulile includ:

  • Citirea etichetelor produselor alimentare și verificarea ingredientelor pentru gluten
  • Depozitarea și mânuirea cu alimentele pentru a evita contaminarea cu gluten
  • Curățarea și separarea ustensilelor de bucătărie
  • Curățarea și utilizarea separată a meselor și a blaturilor pentru a evita contaminarea cu gluten
  • Respectarea rețetelor și a regulilor de pregătire și servire a alimentelor

Scopul nostru este de a informa oamenii despre regulile de bază ale pregătirii meselor fără gluten și de a asigura pacienților cu boală celiacă mese sigure fără gluten în afara caselor lor.
Mai multe despre proiect: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cd-skills

    Logo Danube Programme

    Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

    SOCIAL MEDIA

    Comentarii