Default Header Image

Proiect finanțat în cadrul apelului ANCD-JPIAMR (Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance)

        Denumirea proiectului:

JPIAMR

"Phage treatment and wetland technology as intervention strategy to prevent dissemination of antibiotic resistance in surface waters (PhageLand)"

Conducătorul proiectului: Ferdohleb Alina, conferențiar universitar,  Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”

 

Cifrul proiectului: 22.80013.8007.1M

Perioada proiectului: 2022-2025

Scopul proiectului: PhageLand își propune să dezvolte o nouă strategie de intervenție care combină capacitatea de purificare ieftină și ecologică a sistemelor de tratare pasivă, și anume a zonelor umede construite, cu un tratament specific bazat pe fagi pentru a preveni transmiterea rezistenței la antibiotice (AR) din apele uzate în apele de suprafață.

Rezumatul proiectului: 

PhageLand își propune să dezvolte o nouă strategie de intervenție care combină capacitatea de purificare ieftină și ecologică a sistemelor de tratare pasivă, și anume a zonelor umede construite (CW), cu un tratament dedicat bazat pe fagi pentru a preveni transmiterea rezistenței la antibiotice (AR) din apele reziduale în apele de suprafață. PhageLand include investigații de sănătate publică care vizează agenții patogeni bacterieni multirezistenți la medicamente (AR) în țările cu venituri medii-jos (LMICs) din Europa de Est. Tratamentul pe bază de fagi va fi special conceput pentru a elimina acești agenți patogeni multirezistenți la medicamente din apele uzate. În paralel, PhageLand își propune să evalueze: a) capacitatea de autoepurare a unor CW model la scară reală care funcționează în Spania și Moldova în ceea ce privește eliminarea reziduurilor de antibiotice, a ARB și a genelor de rezistență la antibiotice (ARG);b) riscul potențial asociat cu diseminarea ARB și ARG în cadrul comunităților bacteriene indigene și în rândul animalelor care locuiesc în CW. Sarcinile experimentale vor include experimente de teren și de laborator care implică tehnici chimice, biotehnologice și (meta)genomice de ultimă oră, precum și teste pe animale. În cele din urmă, se va utiliza o infrastructură la scară pilot pentru a extinde tehnologia PhageLand și pentru a evalua performanța acesteia în condiții reale de mediu. Această dovadă a conceptului va fi utilizată pentru a demonstra eficacitatea și scalabilitatea acestei tehnologii bazate pe natură pentru a combate AR și pentru a încuraja părțile interesate să o implementeze în tratarea apelor uzate, în special în țările cu venituri mici și mijlocii, unde este dificil să se înființeze stații de tratare costisitoare și consumatoare de energie.

Finanțator: Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), JPIAMR Call

Partenerii proiectului:

1. Spania, Catalan Institute for Water Research (ICRA) - coordonator proiect

2. Polonia, University of Warsaw, Faculty of Biology, Institute of Microbiology, Dept. of Environmental Microbiology and Biotechnology - partener

3. Polonia, Warsaw University of Life Sciences (SGGW), Department of Biochemistry and Microbiology - partener

4. Belgia, Leuven, Laboratory of Gene Technology - partener

5. Marea Britanie, Quadram Institute Bioscience, Norwich Research Park - partener

6. Olanda , Delft University of Technology, Department of Biotechnology - partener

7. Moldova, Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy -  partener