Audierea rapoartelor anuale ale proiectelor științifice – indicator de calitate și performanță în cercetare
- 28 vues
În perioada 20-23 noiembrie 2020, Departamentul Cercetare din cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat audierile publice privind implementarea rezultatele științifice obținute pe parcursul anului 2020 în cadrul proiectelor finanțate de la bugetul de stat. În acest sens, prin Ordinul rectorului nr. 273-A din 12.11.2020 a fost creat un Consiliu Științific ad-hoc, abilitat cu funcția de a evalua și înainta spre aprobare în Senat rezultatele proiectelor de cercetare din cadrul Programului de Stat 2020-2023.
Rectorul Emil Ceban, dr. hab. șt. med., a menționat, în cuvântul de salut, valoarea proiectelor din cadrul Programului de Stat pentru dezvoltarea segmentului cercetării și inovării în USMF „Nicolae Testemițanu”.
Audierile s-au desfășurat online și au fost prezidate de către academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare. Conform procedurii de raportare, stabilite de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, și stipulată în prevederile Ordinului nr. 99 din 5 noiembrie 2020 a ANCD, la audieri au mai participat experți din cadrul secțiilor științe ale vieții, științe exacte și inginerești ale Academiei de Științe a Moldovei, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai instituțiilor partenere, conducători de proiect și executori.
USMF „Nicolae Testemițanu” are în palmaresul său 27 de proiecte de cercetare din cadrul Programului de Stat 2020 – 2023, inclusiv în colaborare cu alte instituții din țară, cum sunt: Universitatea Tehnică a Moldovei, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Institutul de Chimie, Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Universitatea de Stat a Moldovei, Institutul de Matematică şi Informatică „Vladimir Andrunachievici”.
Experții Academiei de Științe a Moldovei, prezenți la audieri, academicienii Mihail Popovici, Furdui Teodor, Gulea Aurelian și cercetătorul științific Ciocanu Mihai, au apreciat înalt rezultatele obținute de către comunitatea științifică a universității în primul an de activitate în cadrul proiectelor Program de Stat și au propus continuarea finanțării în anul 2021.
Rapoartele proiectelor vor fi disponibile pe site-ul Universității după aprobarea în cadrul Senatului din 2 decembrie 2020.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii